Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wybrać dobry hosting?

Minkrafter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spotkaliście się kiedyś z pytaniami na różnych forach typu "Mam 16 GB RAM na serwerze i mi laguje"?

Ci ludzie to nowicjusze. Tutaj wymienie wam czynniki wpływające na wydajność serwera.

1. Lokalizacja:

Co wam po bardzo dobrej maszynie, jeżeli jest ona położona kilka tysięcy kilometrów od was? No właśnie nic. Maszyna będzie chodzić dobrze, ale gracze będą mieli ping 500+. Jest to bardzo ważny czynnik, decydujący między innymi o lagach na serwerze. Zawsze starajcie się wybierać maszynę położoną jak najbliżej was (Polska -> Niemcy -> Francja).

2. RAM:

Im więcej RAM'u, tym więcej graczy możliwych graczy na serwerze. Jeżeli np. robimy serwer który będzie miał 10-50 slotów, optymalnym rozwiązaniem będzie 64 mb na gracza. Nie mniej, ewentualnie więcej. Jeżeli jednak robisz serwer który będzie miał 50+ slotów powinieneś posiadać przynajmniej 100 mb na gracza. Liczy się też model i taktowanie RAM'u. Ale wątpie, że przyzwoite serwerownie będą używały starego ramu o taktowaniu 500 Mhz.

3. Procesor:

Jest to najważniejszy, zaraz po pamięci operacyjnej, czynnik decydujący o jakości rozgrywki. Najważniejsza jest ilość rdzeni takiego procesora.

Np. jeżeli weźniemy pod uwagę procesor 3.5 Ghz z 2 rdzeniami fizycznymi i procesor 2.5 Ghz z 8 rdzeniami fizycznymi, to który będzie lepszy?

Oczywiście, że wariant drugi. Możemy wyobrazić sobie że są to procesory jedno rdzeniowe. Pierwszy - 7 Ghz, Drugi 20 Ghz. Który byście wybrali? Gdy już weźniemy pod uwagę liczbe rdzeni, nie zapominajmy o firmie. Pod uwagę weźniemy 2 liderów - AMD i Intel.

Ja polecam Intel. Dlaczego? Ponieważ, procesory Intela mają wydajniejszą budowę, i mają lepsze osiągi jednego rdzenia, lecz tak samo AMD też się sprawdzają.

4. Dysk:

Wyróżniamy 2 rodzaje dysków w hostingach. Dyski HDD i Dyski SSD.

Dysk HDD jest pojemniejszy i wolniejszy. Dysk SSD jest szybszy lecz mniej pojemny. Wniosek? Jeżeli chcesz mieć na takiej maszynie kilka dużych serwerów z wieloma pluginami, wybierz Dysk HDD. Jeżeli chcesz na takiej maszynie 1 serwer z kilkoma pluginami wybierz Dysk SSD.

Szybkość dysku wpływa między innymi na szybkość uruchamiania oraz reloadu serwera.

4. Łącze:

Co się tu rozpisywać? Im większa przepustowość łącza tym lepiej. Nie bierzcie pod uwagę przepustowości łącza mniejszej niż 1Gbps/s.

5. Komponenty:

Najlepiej aby właściciel serwera miał bezpośredni dostęp do swojego dysku, czyli hosting powinien oferować serwer FTP. Powinien on mieć także autoaktualizator plików. Jest jeszcze wiele komponentów mogących przesądzić o waszym wyborze. Konsola, darmowy serwer głosowy, instalator pluginów itp. .

6. Interfejs graficzny:

Czyli tam gdzie właściciel ma konsolę, dostęp do plików, informację o użyciu RAM'u i procesora, jednym słowem mostek naszego serwera.

Im bardziej intuicyjny i zrozumiały tym lepiej.

7. Cena:

Im mniejsza tym lepsza, ale to wie każdy. Najważniesze aby była adekwatna do osiągów.

Zawsze dokładnie analizujcie i czytajcie gdzie stawiacie serwer. Wykluczy to problemy jak np. ten wymieniony w pierwszych zdaniach tego tutoriala.

Myślę, że komuś to się przyda. Piszcie co sądzicie o tym tutku, oraz ewentualne uwagi :)

Pomogłem? Spodobał ci się mój post? Daj Like!

2m77rjt.png

Opublikowano

@Odświeżam

Poprawiłem błędy językowe i dopisałem kilka słów.

2m77rjt.png

Opublikowano

Em...
Co ma aktualnie liczba rdzieni do serwera minecraft? Owszem - przy zakupie całej maszyny ma... Ale i tak 8 rdzeni po 2.5ghz nie jest 20ghz procesorem. ŻADNA aplikacja nie użyje w tym momencie więcej niż 3-4 rdzeni procesora.

025a7652b71469d8845294192925f77f.jpg

Opublikowano

McKrzyq,

Po pierwsze bylo to zobrazowanie wydajnosci 8 rdzeniowego procesora.

Po drugie, mowimy tu o hostingu minecraft a takze tyczy sie to maszyny VPS. A w takiej moze dzialac wiele serverow na raz i im wiecej rdzeni tym lepiej. Takze analizuj tekst dokladnie a nie od razu podchodzisz do sprawy sceptycznie.

Pisano z Galaxy S5300.

2m77rjt.png

Opublikowano

Tak szczerze mówiąc , ja bym nie wybierał hostingu tylko odrazu dedyk z OVH lub jakieś polskiej serwerowni np. SprintDataCenter.

Spotkaliście się kiedyś z pytaniami na różnych forach typu "Mam 16 GB RAM na serwerze i mi laguje"?
Ci ludzie to nowicjusze. Tutaj wymienie wam czynniki wpływające na wydajność serwera.

1. Lokalizacja:
Co wam po bardzo dobrej maszynie, jeżeli jest ona położona kilka tysięcy kilometrów od was? No właśnie nic. Maszyna będzie chodzić dobrze, ale gracze będą mieli ping 500+. Jest to bardzo ważny czynnik, decydujący między innymi o lagach na serwerze. Zawsze starajcie się wybierać maszynę położoną jak najbliżej was (Polska -> Niemcy -> Francja).

2. RAM:
Im więcej RAM'u, tym więcej graczy możliwych graczy na serwerze. Jeżeli np. robimy serwer który będzie miał 10-50 slotów, optymalnym rozwiązaniem będzie 64 mb na gracza. Nie mniej, ewentualnie więcej. Jeżeli jednak robisz serwer który będzie miał 50+ slotów powinieneś posiadać przynajmniej 100 mb na gracza. Liczy się też model i taktowanie RAM'u. Ale wątpie, że przyzwoite serwerownie będą używały starego ramu o taktowaniu 500 Mhz.

3. Procesor:

Jest to najważniejszy, zaraz po pamięci operacyjnej, czynnik decydujący o jakości rozgrywki. Najważniejsza jest ilość rdzeni takiego procesora.
Np. jeżeli weźniemy pod uwagę procesor 3.5 Ghz z 2 rdzeniami fizycznymi i procesor 2.5 Ghz z 8 rdzeniami fizycznymi, to który będzie lepszy?
Oczywiście, że wariant drugi. Możemy wyobrazić sobie że są to procesory jedno rdzeniowe. Pierwszy - 7 Ghz, Drugi 20 Ghz. Który byście wybrali? Gdy już weźniemy pod uwagę liczbe rdzeni, nie zapominajmy o firmie. Pod uwagę weźniemy 2 liderów - AMD i Intel.
Ja polecam Intel. Dlaczego? Ponieważ, procesory Intela mają wydajniejszą budowę, i mają lepsze osiągi jednego rdzenia, lecz tak samo AMD też się sprawdzają.

4. Dysk:

Wyróżniamy 2 rodzaje dysków w hostingach. Dyski HDD i Dyski SSD.
Dysk HDD jest pojemniejszy i wolniejszy. Dysk SSD jest szybszy lecz mniej pojemny. Wniosek? Jeżeli chcesz mieć na takiej maszynie kilka dużych serwerów z wieloma pluginami, wybierz Dysk HDD. Jeżeli chcesz na takiej maszynie 1 serwer z kilkoma pluginami wybierz Dysk SSD.
Szybkość dysku wpływa między innymi na szybkość uruchamiania oraz reloadu serwera.

4. Łącze:

Co się tu rozpisywać? Im większa przepustowość łącza tym lepiej. Nie bierzcie pod uwagę przepustowości łącza mniejszej niż 1Gbps/s.

5. Komponenty:

Najlepiej aby właściciel serwera miał bezpośredni dostęp do swojego dysku, czyli hosting powinien oferować serwer FTP. Powinien on mieć także autoaktualizator plików. Jest jeszcze wiele komponentów mogących przesądzić o waszym wyborze. Konsola, darmowy serwer głosowy, instalator pluginów itp. .

6. Interfejs graficzny:

Czyli tam gdzie właściciel ma konsolę, dostęp do plików, informację o użyciu RAM'u i procesora, jednym słowem mostek naszego serwera.
Im bardziej intuicyjny i zrozumiały tym lepiej.

7. Cena:

Im mniejsza tym lepsza, ale to wie każdy. Najważniesze aby była adekwatna do osiągów.

Zawsze dokładnie analizujcie i czytajcie gdzie stawiacie serwer. Wykluczy to problemy jak np. ten wymieniony w pierwszych zdaniach tego tutoriala.
Myślę, że komuś to się przyda. Piszcie co sądzicie o tym tutku, oraz ewentualne uwagi :)

1. Ja mam serwer w hiszpani i dziala bardzo wydajnie a pingi sa niskie.

2. Wystarczy dobra konfiguracja i przy 3gb utrzymasz te 60 online.

3. Na vps'ie mam 2ghz i nie ma lagow przy tych 20 online

4. Na malych serwerach roznica jest nieodczuwalna , chyba 1 sensowny punkt jaki napisałeś , no cóż czytamy dalej :P

5. Bozeeee , instalator pluginow , naprawde trudno wbic na FTP/SFTP [to takie jakby ftp przez ssh] i wrzucic plugin do /plugins i zreloadowac/zrestartowac serwer ?

6. Informacja o zuzyciu ramu na serwerach bez ssh to nawet przydatna rzecz ale jak ktos ma dostep do SSH to na co mu konsola i zuzycie ramu ( wolna pamiec sprawdzamy : free -m )

7. Moj vps jest w cenie 105zl/pol roku i nie narzekam , i to jest chyba 2 sensowny punkt.

Według mnie poradnik dobry dla osób które chcą otwierać małe serwery ( 5-25 online )

Eeee za 2x punkt 4 wiec ten co napisalem dotyczy dysku nie lacza.

Opublikowano

@UP

Nie żal się i zrozum, że niektórzy nie wiedzą nawet co to protokół FTP. Nie narzekaj z powodu obszerności tut'a.

Z tym prockiem to żeś dowalił. 2 GHz to taktowanie jednego rdzenia, poczytaj może co to ogółem znaczy procesor i do czego on jest potrzebny (LoL).

Nie wykluczam tutaj kupowania VPS'ka, bo to nawet lepsze od jakiegoś zwykłego hostingu. Wtedy jednak radze wziąć pod uwagę w tym TuT'ku tylko komponenty.

A co do wielkości i slotów. Moim zdaniem dużym serwerem zarządać gdy serwer jest na VPS, ale mylisz się co do tego, że hostingi nie nadają się dla serwerów +25 osób online.

2m77rjt.png

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...